kina valuta – Läs det här innan du växlar till Kinesiska Yuan!

valuta kina

Turister i Kina är blir ofta förvirrade av hur man hänvisar till kinesiska pengar. På engelska kallar vissa det kinesiska ”dollar”. På kinesiska finns det tre vanliga namn och två symboler som används regelbundet.

Den kinesiska valutan kallas renminbi (RMB) och är uppdelad i följande enheter: yuan (CNY), jiao (CNY) och fen (CNY). Yuan är den mest använda enheten och är den som används för större belopp. Jiao är en mindre enhet och fen är den minsta enheten.

Det officiella namnet på kinesisk valuta är Renminbi, som bokstavligen översätts till Folkets valuta och förkortas till RMB. Den mest utbredda internationella användningen är yuan, som förkortas till CNY. Du kan skriva antingen 1 000 CNY eller 1 000 RMB.

Den officiella symbolen för den kinesiska yuanen är ¥. Men i de flesta butiker och restauranger i Kina representeras symbolen av den kinesiska karaktären 元 istället, som uttalas ”yuan”. När du reser i Kina kommer du också att höra folk säga ”kuai”, uttalat ”kwai”, vilket är ett lokalt ord för yuan.

För att ytterligare förvirra dig finns det två namn på 1/10 av en kinesisk yuan. Detta kan kallas en ”mao” eller en ”jiao”. Båda hänvisar till samma sak: 1/10 av en yuan.

Den kinesiska yuanen eller RMB används endast i Kina. Hongkongs valuta är Hongkongs dollar och Macaus valuta kallas Pataca.

Vanligt använda sedlar och mynt i Kina
För närvarande är sedlar i valörer på en, fem, 10, 20, 50 och 100 yuan i omlopp. Ett yuanmynt används också i stor utsträckning.

På grund av inflation används sedlar eller mynt till ett värde mindre än en yuan, inklusive en jiao och fem jiao, sällan i Kina. Många platser avrundas bara uppåt eller nedåt till närmaste heltal. Om någon insisterar på att du betalar den lilla ändringen kan du bara ge dem en yuan och be dem att behålla förändringen istället. Läs mer om hantering av betalningar när du reser i Kina här.

Växelkurs för kinesisk valuta

Kinesisk valuta är inte marknadsstyrd, vilket innebär att växelkursen för RMB ibland påverkas av regeringen och kan vara svår att förutsäga. I grund och botten gillar inte den kinesiska regeringen att se stora fluktuationer i Renminbis växelkurs och kommer att ingripa då och då för att undvika detta. Här kan du hitta den officiella växelkursen i realtid för RMB, vilket också är den kurs som kommer att användas när du växlar RMB när du reser i Kina. För personer som planerar att resa till Kina i framtiden, men om du tror att det kommer att finnas en möjlig uppåt- eller nedåtgående trend i växelkursen mellan din hemvaluta och RMB i framtiden, boka sedan en turné med The China Guide i förväg är ett bra sätt att minimera valutaförluster.

Som en resebyrå baserad i Peking är vårt erbjudande i RMB. Om du tror att din hemvaluta (som US-dollar eller euro) kommer att vara starkare mot RMB i framtiden, kan du betala oss så lite som 10% av turnépriset vid bokningstillfället för att låsa priset och betala resten till en gynnsam växelkurs när din turné närmar sig. Å andra sidan, om du tror att din valuta kommer att bli svagare mot RMB i framtiden, kan du betala oss upp till 100% av turnépriset i förväg för att låsa växelkursen. Om du inte har någon aning om trenden för RMB: s växelkurs kan du betala 50% av turnépriset vid bokningstillfället och resten när din turné närmar sig. På detta sätt betalar du faktiskt till genomsnittskursen. Kolla in våra tio toppturer för första gången resenärer till Kina.

Buss, taxi och tåg i Kina

Det är svårt att säga exakt vad det kostar att åka buss, taxi och tåg i Kina eftersom priserna varierar beroende på vart du reser och hur långt du ska åka. Generellt sett är det billigt att åka buss i Kina, med priser som ligger på några få yuan per resa. Taxi är också relativt billigt i Kina, med priser som brukar ligga på några få yuan per kilometer. När det gäller tåg är priserna lite högre, men fortfarande rimliga jämfört med vad det skulle kosta att åka tåg i många andra länder. Det kan vara en bra idé att jämföra priser från olika transportbolag och välja det som passar dina behov och budget bäst.

Mat i Kina

Priserna på mat varierar beroende på vilken region du befinner dig i och vilken typ av mat du köper. Generellt sett är maten i Kina billigare än i många andra länder, särskilt om du köper mat på marknader eller i lokala matställen. Det finns också möjlighet att hitta dyrare restauranger som erbjuder mer exklusiva rätter.

Populära maträtter i Kina:

  • Dim Sum: 點心 (diǎn xīn): Dim Sum är en typ av kinesiskt tebröd som serveras med olika fyllningar. Vanliga fyllningar inkluderar kött, grönsaker och skaldjur. Dim Sum serveras vanligtvis i små portioner och äts med tes.
  • Pekinganka: 北京烤鴨 (Běijīng kǎoyā): Pekinganka är en kinesisk maträtt som består av en stekt anka som doppas i en söt sojasås och serveras med ris eller nudlar. Den ursprungliga Pekingankan kommer från Peking-regionen i norra Kina.
  • Chow Mein: 炒麵 (chǎomiàn): Chow Mein är en kinesisk maträtt som består av stekta nudlar med kött, grönsaker och olika smaksättningar. Nudlarna används vanligtvis för att göra Chow Mein är gjorda av vetemjöl och har en lång och sträv konsistens.
  • Kung Pao Kyckling: 宮保雞丁 (Gōng bǎo jī dīng): Kung Pao Kyckling är en kinesisk maträtt som består av stekt kyckling med chili, jordnötter och andra grönsaker. Rätten är uppkallad efter en kinesisk guvernör som hette Ding Baozhen och är ursprungligen från Sichuan-provinsen i sydvästra Kina.
  • Dumplings: 餃子 (jiǎozi): Dumplings är små degklumpar som fylls med olika fyllningar och kokas eller stekt. De kan fyllas med kött, grönsaker, skaldjur eller andra råvaror och serveras med olika såser. Dumplings är en mycket populär maträtt i Kina och finns i olika varianter i olika regioner.

Bankomater i Kina

Det finns bankomater i Kina som du kan använda för att ta ut kinesisk valuta. Du kan hitta bankomater i de flesta större städer och turistområden i Kina. Om du har ett kort från en internationell bank kan du oftast ta ut pengar från dessa bankomater med ditt kort. Det är dock bra att kontrollera med din bank innan du reser för att se om ditt kort fungerar i Kina och om det finns några avgifter som gäller för att ta ut pengar utomlands.

Kontanter eller kort i Kina

Det beror på var du befinner dig i Kina och vilken butik du handlar i. I allmänhet accepterar de flesta butiker både kontanter och kreditkort som betalningsmedel. Det kan vara bra att ha både kontanter och kreditkort med dig när du reser i Kina eftersom det kan vara svårt att veta vilken typ av betalningsmedel som accepteras i en viss butik. Det kan också vara bra att fråga personalen i butiken innan du handlar om du är osäker på vilka betalningsmedel som accepteras.

Upplevelser i Kina

  • Besök Den Kinesiska Muren: Den Kinesiska Muren är en av världens största och mest imponerande byggnadsverk. Du kan vandra på muren och uppleva dess historia och kultur.
  • Upplev Pandabjörnarna: Pandabjörnarna är en av Kina mest älskade djur och du kan se dem på Chengdu Giant Panda Breeding and Research Base.
  • Upplev fjärran österns och Kina största stad, Shanghai: Shanghai är en av världens mest dynamiska och fascinerande städer. Du kan promenera längs stadens världsberömda gator och se de futuristiska skyskraporna, besöka stadens historiska museer och njuta av den lokala maten.
  • Upplev Kina äldsta stad, Xi’an: Xi’an är en av Kina äldsta städer och har en lång historia som sträcker sig över tusentals år. Du kan se den världsberömda Terrakottaarmén, besöka stadens gamla murar och njuta av den lokala kulturen.
  • Besök Kina historiska huvudstad, Beijing: Beijing är Kina historiska huvudstad och har en lång historia som sträcker sig över tusentals år. Du kan se det kinesiska kejsarlig palatset, besöka stadens gamla gator och njuta av den lokala maten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *