Turister i Kina är blir ofta förvirrade av hur man hänvisar till kinesiska pengar. På engelska kallar vissa det kinesiska “dollar”. På kinesiska finns det tre vanliga namn och två symboler som används regelbundet.

Det officiella namnet på kinesisk valuta är Renminbi, som bokstavligen översätts till Folkets valuta och förkortas till RMB. Den mest utbredda internationella användningen är yuan, som förkortas till CNY. Du kan skriva antingen 1 000 CNY eller 1 000 RMB.

Den officiella symbolen för den kinesiska yuanen är ¥. Men i de flesta butiker och restauranger i Kina representeras symbolen av den kinesiska karaktären 元 istället, som uttalas “yuan”. När du reser i Kina kommer du också att höra folk säga “kuai”, uttalat “kwai”, vilket är ett lokalt ord för yuan.

För att ytterligare förvirra dig finns det två namn på 1/10 av en kinesisk yuan. Detta kan kallas en “mao” eller en “jiao”. Båda hänvisar till samma sak: 1/10 av en yuan.

Den kinesiska yuanen eller RMB används endast i Kina. Hongkongs valuta är Hongkongs dollar och Macaus valuta kallas Pataca.

Vanligt använda sedlar och mynt i Kina
För närvarande är sedlar i valörer på en, fem, 10, 20, 50 och 100 yuan i omlopp. Ett yuanmynt används också i stor utsträckning.

På grund av inflation används sedlar eller mynt till ett värde mindre än en yuan, inklusive en jiao och fem jiao, sällan i Kina. Många platser avrundas bara uppåt eller nedåt till närmaste heltal. Om någon insisterar på att du betalar den lilla ändringen kan du bara ge dem en yuan och be dem att behålla förändringen istället. Läs mer om hantering av betalningar när du reser i Kina här.

Växelkurs för kinesisk valuta

Kinesisk valuta är inte marknadsstyrd, vilket innebär att växelkursen för RMB ibland påverkas av regeringen och kan vara svår att förutsäga. I grund och botten gillar inte den kinesiska regeringen att se stora fluktuationer i Renminbis växelkurs och kommer att ingripa då och då för att undvika detta. Här kan du hitta den officiella växelkursen i realtid för RMB, vilket också är den kurs som kommer att användas när du växlar RMB när du reser i Kina. För personer som planerar att resa till Kina i framtiden, men om du tror att det kommer att finnas en möjlig uppåt- eller nedåtgående trend i växelkursen mellan din hemvaluta och RMB i framtiden, boka sedan en turné med The China Guide i förväg är ett bra sätt att minimera valutaförluster.

Som en resebyrå baserad i Peking är vårt erbjudande i RMB. Om du tror att din hemvaluta (som US-dollar eller euro) kommer att vara starkare mot RMB i framtiden, kan du betala oss så lite som 10% av turnépriset vid bokningstillfället för att låsa priset och betala resten till en gynnsam växelkurs när din turné närmar sig. Å andra sidan, om du tror att din valuta kommer att bli svagare mot RMB i framtiden, kan du betala oss upp till 100% av turnépriset i förväg för att låsa växelkursen. Om du inte har någon aning om trenden för RMB: s växelkurs kan du betala 50% av turnépriset vid bokningstillfället och resten när din turné närmar sig. På detta sätt betalar du faktiskt till genomsnittskursen. Kolla in våra tio toppturer för första gången resenärer till Kina.