Revolut – Ger bästa växlingskursen

Revolut är inte bara ett betalkort. Det är en smidig betalningslösning där allt hanteras via appen som kortet är kopplat till. 

På resan har Revolut två riktigt stora fördelar. För det första ges bästa växlingskursen samtidigt som kortet inte har några avgifter. Växla till 150 olika valutor direkt i appen. För det andra finns ett flertal säkerhetsfunktioner som inte hittas på vanliga bankkort. 

Denna artikel har fokus på resefördelarna med Revolut. Utöver dessa har betalningslösningen ytterligare ett par funktioner. 

Bästa valutakursen

Att växla reskassan via Revoluts app är betydligt bättre än att gå till ett växlingskontor för att växla inför resan. Dessutom är det alltid säkrare att betala med kort. 

Genom att använda Revolut ges 0,5 – 8 % bättre växlingskurs om man räknar med avgifterna hos andra alternativ.

Exempel:

I mitten av september 2019 kunde följande växling ske:

Revolut – Växla i appen och betala 9,7076 kr för 1 USD. Efter växling kan betalning ske i den lokala valutan med kortet. Någon valutaväxlingsavgift tillkommer inte. Växling på över 50 000 kr per månad debiteras däremot med 0,5% i avgift. 

MasterCard – Betala med ett MasterCard och kursen vid köp var på 9,7286 kr per USD, dvs. mindre än 1% dyrare än Revolut. Men sedan tillkommer det ofta valutaväxlingsavgift. Ett exempel är Bank Norwegian (vanligt resekreditkort) som har 1,75 % som växlingsavgift. Därmed blir detta alternativ ca 2% dyrare än Revolut. 

Växlingskontor – Samma dag hade ett av Sveriges största växlingskontor en kurs på 10,3633 kr för 1 USD. Ca 6 % dyrare än Revolut. I andra valutor gavs ännu större kursskillnad. Skillnaden på polsk valuta var 7,5%. 

Genom att använda Revolut ges 0,5 – 8 % bättre växlingskurs om man räknar med avgifterna som de andra alternativen har. 

 

Lägg målkurs och köp automatiskt

Ännu ett sätt att få så mycket reskassa som möjlig är att sätta målkurs. Du anger i appen att köp av en specifik valuta ska ske när kursen når en viss nivå. Revolut kan inte garantera att exakt den kursen kan ges vid köp, eftersom kursen ändras i realtid, men det triggar en köporder. Ett annat alternativ är att lägga in bevakning och få pushnotis när en valuta når en specifik nivå. Därmed kan Revolut även användas som tradingverktyg vid valutahandel. 

Kort utan uttagsavgift och valutapåslag

Valutapåslag – Till skillnad mot många debet- och kreditkort har Revolut inget valutapåslag. Detta tack vare att växling sker manuellt direkt i appen. 

Uttagsavgift – Varje månad kan 2000 kr tas ut utan kostnad. Kommande uttag kostar 2%. 

Årsavgift – Revolut Standard har ingen årsavgift. 

”Revolut standard är något som alla resenärer borde ha med sig på resan”   

 / Alex Waltner (SwedishNomad)

 

Kort med hög säkerhet

Utöver valutaväxling och enkla transaktioner mellan användarna kännetecknas Revolut av mycket hög säkerhet. Här skiljer de sig tydligt mot klassiska bankkort. Något som gör Revolut bättre att ha med på resan än många andra kort. 

 

  • Sätt in begränsad summa

 

Insättning kan ske via internationell banköverföring eller med annat debet- eller kreditkort. Därmed ”laddas” kontot med en viss summa. Sätt in en mindre summa per dag och var inte orolig för att kortägaren ska handla för mycket eller att en större summa ska kunna stjälas. 

 

  • Lås med ett knapptryck

 

Är kortet stulet eller borttappat? Lås det tillfälligt med ett knapptryck i appen. Det behöver alltså inte spärras i ett första läge. Skulle kortet hittas låses det lika lätt upp. Det går även att anmäla det stulet vilket gör att det tillfälligt inaktiveras. 

 

  • Avspärra PIN

 

Ett kort spärras efter tre felaktiga PIN-kodsförsök (som alla kort). Här kan du däremot själv låsa upp kortet och behöver inte kontakta din bank. 

 

  • Platsbaserad säkerhet

 

Ha GPS påslagen. Via appen känner Revolut av var du är och kan hindra bedrägliga transaktioner från andra delar av värden. 

 

  • Inaktivera magnetremsan

 

Med speciella apparater kan magnetremsan kopieras. Men genom att avaktivera remsan är detta omöjligt. Även detta sker via appen. 

 

  • Avaktiera kontaktlös betalning

 

Slå på och av ”Blipp”-funktionen. 

 

  • Inaktivera bankomatuttag

 

Spärra kortet för bankomatuttag. 

 

  • Avisering vid köp

 

Vid varje köp skickas omedelbart en pushnotis till mobilen. Där visas summa och plats som köpet genomförts. 

 

  • Avaktiera onlinetransaktioner

 

Kortet kommer nu inte kunna användas online. 

Alla dessa funktioner ges tillgång till via appen. Revolut ger därmed betydligt fler säkerhetsfunktioner än de flesta bankkort. Framförallt är det smidigt att man  själv styr över begränsningarna och att kortet tillfälligt kan spärras via mobilen. 

Jämför gärna med vilka säkerhetsfunktioner du når via din vanliga bankapp och det kort som är kopplat till den. 

“De svenska storbankerna har utnyttjat sina kunder i åratal med ändlösa avgifter och skitdålig teknologi” / Nikolay Storonsky, Revolut (Källa Breakit)

Kanske kan Revolut revolutionera sättet vi handlar utomlands. Med smidiga funktioner, bra växlingskurs och utan avgifter har de kommit en bra bit på väg.