I Tjeckien används den lokala valutan, Tjeckisk koruna (Kč – koruna česká). Trots att Tjeckien är medlem i EU så har de valt att använda sin egen valuta Tjeckisk koruna. Koruna česká förkortas CZK och här är allt du behöver veta inför resan!
Valutan i Tjeckien – Koruna (CZK)
- Namn: ”Koruna” – Kč – koruna česká
- Förkortning: Kč.
- Valutakod: CZK.
- Valuta i: Tjeckien
- Införd: 1993
- Valörer:
- Mynt: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 Koruna
- Sedlar: 100, 200, 500, 1000, 2000 och 5000 CZK
I Tjeckien är den lokala valutan den tjeckiska korunan/kronan, även kallad “koruna česká”. Det är rekommenderat att se till att ha kontanter när du besöker Tjeckien. Det gäller både i huvudstaden Prag och i andra delar av landet. Det är relativt nytt att betala med kort i landet och kontanter är bra att ha som reserv. Kontanterna kan du ta ut på plats i Tjeckien i en lokal bankomat, men du kan även växla en mindre summa innan avresa.
Tjeckien har inte officiellt gått över till euro trots att landet varit medlem i EU sedan 2004. Bara en femtedel av befolkningen vill byta valuta. Det går dock att betala med euro i många tjeckiska storstäder, vid besök på restauranger och i butiker, även om växelkursen i regel är väldigt dålig. Det är bättre att hålla sig till den lokala valutan. Det går även att betala i dollar men som sagt, du får mest för dina pengar om du använder den officiella valutan.
Kostnader för mat i Tjeckien
Jämfört med en stad som Stockholm får du i Tjeckien betala halva priset för en öl, en cappuccino, en måltid på en mellanklassrestaurang eller en flaska vin i butik. En öl på krogen kostar omkring tio svenska kronor för en halvliter, och halva den summan i butik. En måltid på en billigare restaurang kostar cirka 40 svenska kronor, och en middag för två personer på en restaurang av mellanklass cirka 200 svenska kronor. Det är alltså billigt att leva gott i Tjeckien!
Kostnader för transport i Tjeckien
Prisläget för svenska turister i Tjeckien är i regel bra. Det har blivit något dyrare på sistone, men är fortfarande ett mycket prisvärt resmål. Även när det gäller transport är priserna lägre. En enkelbiljett med buss kostar tio svenska kronor. För den som vill åka taxi är startavgiften omkring 14 svenska kronor, och sedan nio kronor per kilometer. Ett tips är att göra upp om priset innan avfärd för att undvika otrevliga överraskningar när det är dags för betalning.

Hej, jag heter Max och är den som skapat ValutaRapport. Jag insåg att innan varje resa började Googla efter den lokala valutan eller om det gick att betala med kreditkort men kunde inte hitta något riktigt bra svar. Därför bestämde jag mig för att ordna det, här på ValutaRapport.
Lämna ett svar