Ungern Valuta – Läs det här innan du växlar till Ungersk Forint

I Ungern används den lokala valutan, Forint. Trots att Ungern är medlem i EU sedan 2004 så har de valt att använda sin egen valuta Forint. Forint förkortas HUF och här är allt du behöver veta inför resan!

Valutan i Ungern – Forint (HUF)

 • Namn: ”Forint” – Ungersk Forint
 • Förkortning: HUF.
 • Valutakod: HUF.
 • Valuta i: Ungern
 • Införd: 1921
 • Valörer:
  • Mynt: 5, 10, 20, 50, 100 och 200 forint
  • Sedlar: 500, 1000, 2000, 5000, 10 000 och 20 000 forint

Skaffa ett gratis resekort & slipp uttagsavgifter

Flera aktörer erbjuder ett resekort för utan kostnad och utan uttagsavgifter. Vissa ger dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan bytas in mot flygresor. Reser du väldigt ofta så sparar du tusentals kronor på att slippa uttagsavgifter på resorna.

 • Bank Norwegian – Kreditkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift. Har däremot valutapåslag på 1,75%  *Utsett till ”Bästa resekreditkortet” i flera jämförelser.*
 • Revolut – Debetkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift (upp till 2000kr /mån). 0% i valutapåslag.
 • PFC – Debetkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift (upp till 3000kr/mån). 0% i valutapåslag.

I Ungern använder man sig av valutan forint (HUF). Ungern är sedan år 2004 medlemmar i EU men har valt precis som vi här i Sverige att fortsätta ha en egen valuta. Det finns dock möjlighet att betala med euro på vissa ställen i landet, särskilt i huvudstaden Budapest, dock ofta till en väldigt dålig växlingskurs. De flesta restauranger och butiker tillåter inte euro som betalning, och i princip ingen i Ungern tillåter dollar som betalning.

Det är fortfarande kontanter som är det vanligaste betalningssättet i landet, dock så blir det allt mer vanligt med kortbetalning så inom en kort framtid kommer du säkerligen kunna betala i princip överallt med kort. Vill du vara på den säkra sidan så bör du ha kontanter redo när du ska betala för en vara eller tjänst. Tar du till exempel en taxi så måste du ha kontanter för att kunna betala resan. En timmes taxiresa kostar cirka 160 kronor.

Växla pengar i Ungern

I Ungern finns det gott om bankomater där du kan ta ut dina kontanter. Det är mer fördelaktigt att ta ut på plats istället för att växla pengar innan resan. Väljer du att växla pengar i Sverige innan du reser så kommer du troligtvis få en ganska dålig växlingskurs som gör att du i slutändan får mindre forint för dina svenska kronor. Tar du ut pengarna i en bankomat brukar växlingskursen vara snarlik den aktuella kursen för dagen.

Mat och dryck i Ungern

Trots att priserna har stigit en del de senaste åren i Ungern så är det fortfarande riktigt billigt sett ur ett svenskt perspektiv. Priserna varierar såklart beroende på var i landet du befinner dig och vilken typ av restaurang du väljer att äta på. Men om vi räknar på något typ av genomsnitt så kostar en öl på restaurang cirka 15 kronor och en trerätters middag för 2 personer lite över 200 kronor. En kaffe på stan får du betala 10 kronor för.