Valuta Dubrovnik – Läs det här innan du reser till Dubrovnik!

dubrovnik valuta

I Dubrovnik används den lokala valutan, kroatisk Kuna. Dubrovnik som ligger i Kroatien har trots sitt medlemskap i EU valt att behålla Kuna. Vissa större butiker tar även emot euro. Här är allt du behöver veta inför resan!

Valutan i Dubrovnik – Kroatisk Kuna

 • Namn: ”Kuna” – “hrvatska kuna” – kroatisk kuna på svenska.
 • Förkortning: Kn.
 • Valutakod: HRK.
 • Valuta i: Dubrovnik
 • Införd: 1993.
 • Valörer:
  • Mynt: 1, 2, 5, 25 kuna
  • Sedlar: 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1 000 kuna.
 • Delas i: lipa
 • Uträkning: 100 lipa = 1 HRK.
 • Finns i följande: 1, 2, 5, 10, 20, 50

Dubrovnik som blivit Kroatiens största turistattraktion på grund av Game of thrones. Generellt upplevde jag att Dubrovnik är en av de dyrare städerna i Kroatien. 

Betala med Euro i Dubrovnik?

Kroatien är medlemmar i EU men de använder inte Euro. Du kan betala med Euro i vissa affärer, hotell och restauranger, men då växelkursen vanligtvis är väldigt dålig är det bra att använda den lokala valutan så mycket som möjligt.

Kroatien planerar att införa Euro men för tillfället är inget datum för införandet bestämt.

Vilken valuta används i Dubrovnik?

Valutan heter hrvatska kuna eller kroatisk kuna på svenska (HRK). Namnet Kuna betyder mård på kroatiska och kommer från romartiden då skatter betaldes med mårdpälsar. Silvermynt med en mård användes mellan 1260 och 1380.

Den kroatiska valutan delas in i lipa, vilket motsvarar svenska ören, 100 lipa är lika med 1 HRK. Växelkursen varierar men 100 SEK är runt 62 kroatisk kuna. Den högsta valören är sedeln 1 000 kuna.

Växla pengar innan resa till Dubrovnik?

Det är alltid bra att växla in en mindre summa innan du reser. Bästa växelkursen får du dock om du väljer att ta ut pengar i Kroatien i lokal valuta. Billigaste avgiften hittar du oftast på banken.

Använda kreditkort i Dubrovnik?

Du kan använda kreditkort i Kroatien både på fastlandet och på öarna. Det finns gott om bankomater och i princip alla restauranger tar kort. Visa, MasterCard, Diners och American Express kan användas som betalkort i Kroatien.

Bankomater i Dubrovnik

Bankomater är vanliga i Kroatien och ofta finns de på flygplatsen, vilket innebär att du inte behöver växla in pengar innan du reser. Bankomaterna har märken med de olika typer av bankkort som går att använda för uttag. Bankkort kan användas i de allra flesta affärer och speciellt i affärer i turistorter och större städer.

Bankavgifter & valutapåslag

Bankerna har öppet måndagar till lördagar. Det kan vara stängt under lunchen, så kontrollera öppettiderna innan du går till banken. Det är billigare att växla in pengar på banken, avgiften är lägre jämfört med ett växlingskontor och ibland tas ingen avgift ut. Avgiften när du växlar pengar på en växlingskontor ligger ofta mellan 1–1,5 procent. Din svenska bank kan ta ut en avgift på mellan 35–50 kronor plus valutapåslag varje gång du växlar in pengar, vilket kan bli en ganska rejäl summa om du växlar in flera gånger. Kontrollera alltid med din bank innan din utlandsresa om de tar ut en avgift. Om du reser ofta kan det vara värt att undersöka alternativ som resekort, något som erbjuds av vissa banker.

Dricks och priser

Vad kostar taxi i Dubrovnik?

En taxiresa på en timme kostar mellan 65 och 80 SEK i Kroatien.

Hur mycket kostar middag i Dubrovnik?

Om du går ut och äter en trerätters måltid för två personer kostar den vanligtvis mellan 240 och 475 SEK. Du får betala mellan 15 och 20 SEK för cappuccino, medan en öl kostar runt 20 till 30 SEK. Tyvärr tar många restauranger också betalt för dukningen innanför och runt murarna. På vissa restauranger är det väl värt, tyvärr svårt att veta innan.

Hur mycket dricks ska du lämna i Dubrovnik?

Serviceavgiften är inkluderad i priset i Kroatien och du behöver inte lämna dricks när du åker taxi. Det är dock vanligt att ge dricks när du äter ute eller åker taxi även om serviceavgiften är inkluderad, vanligtvis avrundar du uppåt eller också ger du 10 procent i dricks.

Vad kostar mat i Dubrovnik?

Matpriserna i affärerna är i princip samma som i övriga Europa, importerade varor kan dock vara dyrare medan lokala varor är billigare. Importerade varor är ofta även dyrare än i Sverige eller övriga Europa.

Restaurang mitt i Ragusa (Kroatien, 1500-talet) som numera heter Dubrovnik.

Dubrovnik temperatur månad

Månad Dagstemperatur Nattemperatur
Januari 10°c 6°c
Februari 11°c 5°c
Mars 14°c 8°c
April 18°c 11°c
Maj 24°c 16°c
Juni 27°c 19°c
Juli 29°c 21°c
Augusti 30°c 22°c
September 24°c 17°c
Oktober 20°c 14°c
November 14°c 9°c
December 9°c 6°c

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *