I Grekland används euro, eur. Här hittar du mer information om du behöver växla in pengar innan resan eller vilka möjligheter det finns att ta ut pengar i bankomater på plats. 

Valutan i Grekland – Euro (Eur)

  • Namn: “Euro”
  • Förkortning: Eur.
  • Valutakod: EUR.
  • Valuta i: Grekland
  • Införd: 2002

I Grekland använder man sig sedan år 2001 av valutan euro. Innan landet gick över till euro var namnet på deras valuta drachmé. Det går att betala med kort på många ställen runt om i landet, speciellt i de större städerna och de populäraste turistöarna. Det finns dock fortfarande många som inte tillåter kort utan kräver att du betalar kontant. När du ska betala kontant är det euro som gäller, dollar är det extremt få som accepterar.

Det kanske känns tryggt att ha med sig lite euro i form av sedlar när du ansluter till din destination. Det kan vara smart att ta med sig en mindre summa kontanter, men se upp för att växla för stor summa kronor till euro hemma i Sverige eller på flygplatsen. Växlingskursen är ofta dålig och utöver det behöver du mest troligt betala en växlingsavgift. Att ta ut kontanter i bankomat är mer fördelaktigt och går utmärkt att göra i Grekland.

Taxi och buss i Grekland

I Grekland är priset för att åka taxi oerhört billigt i jämförelse med i Sverige. I genomsnitt är det cirka 50 % billigare i Grekland. De har ofta en startavgift på 20-30 kronor och sedan kostar det på ett ungefär 7-8 kronor per kilometer. Taxi i turisttäta områden är vanligtvis lite dyrare. Vill du hellre utnyttja lokaltrafiken och väljer att åka buss istället för taxi så får du betala runt 13 kronor för en enkelbiljett.

Mat och Dryck i Grekland

Om du väljer något lokalt ställe att äta din middag på kan du räkna med att det blir billigt, en middag med tre rätter kostar ungefär 150 kronor. Priserna varierar såklart beroende på var du äter, vill du äta på något finare ställe kommer priserna att närma sig de svenska priserna för restaurangbesök. En lokal öl på en bar kostar cirka 35 kronor och en kaffe ungefär 25 kronor. Priserna i mataffärerna är betydligt billigare än i Sverige, framförallt på frukt och grönt.

Kan man ta ut pengar i Grekland?

Det finns goda möjligheter att ta ut pengar i Grekland men det är alltid bra att växla till sig lite kontanter i euro innan resan till Grekland. Glöm inte att det är med stor sannolikhet att din bank tar en avgift vid uttag utomlands.

💵 Leva som frilansare 27000 kr / månad
💵 Levnadskostnad 15000 kr / månad
💵 Levnadskostnad familj 28000 kr / månad
💵 Levnadskostnad lokalbefolking 8200 kr / månad
🏠 Hyra studiolägenhet i Grekland 3000 kr / månad
🏢 Coworking space  2200 kr / månad
🏨 Hotell 12000 kr / månad
🏨 Hotell 560 kr / natt
🏠 Airbnb 19 000 kr per månad
🏠 Airbnb 640 kr per natt
🍝 Middag 120 kr
🍹 Coca-Cola (0.3L) 18 kr 
🍺 Öl (0.5L) 60 kr
☕️ Kaffe 40 kr