Innehåll
Valuta i Polen – Växla innan eller betala med kort?
Planerar du en resa till Polen? Här presenteras Polens valutakurs och hur du växlar bäst för att få mest i semesterkassan.
I korthet:
- Använd debit- eller kreditkort utan avgifter
- Ta ut kontanter i Polen
- Alla butiker tar inte kort
Läs mer om:
- Kort om Polens Valuta
- Går det at betala med Euro i Polen?
- Betala med kort – Så mycket kostar det.
- Betala alltid resan med kreditkortet
- Växla före resan – Så mycket kostar det.
- Är det dyrt/billigt i Polen?
Skaffa ett gratis resekort & slipp uttagsavgifter
Flera aktörer erbjuder ett resekort för utan kostnad och utan uttagsavgifter. Vissa ger dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan bytas in mot flygresor. Reser du väldigt ofta så sparar du tusentals kronor på att slippa uttagsavgifter på resorna.
- Bank Norwegian – Kreditkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift. Har däremot valutapåslag på 1,75% *Utsett till ”Bästa resekreditkortet” i flera jämförelser.* Läs mer här!
- Revolut – Debetkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift (upp till 2000kr /mån). 0% i valutapåslag.
- PFC – Debetkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift (upp till 3000kr/mån). 0% i valutapåslag. Läs mer här!
I Polen används den lokala valutan, Polska Zloty. Trots att Polen är medlem i EU så har de valt att behålla sin egen valuta. Här är allt du behöver veta inför resan!
Valuta i Polen – Polsk zloty
- Namn: ”Zloty” – “hrvatska kuna” – kroatisk kuna på svenska.
- Förkortning: zł.
- Valutakod: PLN.
- Valuta i: Polen
- Införd: 1995.
- Valörer:
- Mynt: 1, 2, 5.
- Sedlar: 10, 20, 50, 100, 200, 500.
- Delas i: lipa
- Uträkning: 100 lipa = 1 HRK.
- Finns i följande: 1, 2, 5, 10, 20, 50
Kort om Polens valuta
Valuta – Zloty (zl)
Valutakod – PLN
Valörer – Mynt på 1,2,5. Sedlar på 10, 20, 50, 100 ,200 och 500
Delas i – 1 Zloty är 100 Groszy
Går det att betala med Euro i Polen?
Delvis – men främst är det Zloty som används.
Även om Polen är med EU så har de valt att stå utanför Euron (i likhet med Sverige). Det går däremot att betala med Euro i turisttäta områden, även detta som i Sverige. Du bör däremot inte räkna med att kunna betala med Euro.
Betala med kort i Polen
Genom att betala med debet- eller kreditkort under resan ges bäst växlingskurs. Dessutom är kort säkraste betalningsalternativet. Men välj rätt kort.
- Välj kort utan avgifter
Bank Norwegian – Kreditkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift. Har däremot valutapåslag på 1,75% Utsett till ”Bästa resekreditkortet” i flera jämförelser.
Revolut – Debetkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift (upp till 2000kr /mån). 0% i valutapåslag
PFC – Debetkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift (upp till 3000kr/mån). 0% i valutapåslag
- Ha alltid två kort (olika banker) med dig
Att ha två kort, från olika kortutgivare, är en säkerhet. Skulle ett kort gå sönder, bli stulet eller om banken har tekniska problem, kan alltid det andra kortet användas. Ha även alltid med dig information om hur kortet kan spärras.
- Debetkort kan vara smidigt för barnen
Att ge barnen egna debetkort är säkrare och enklare än att låta dem hantera kontanter. Skulle kortet komma bort spärras det snabbt via förälderns app på mobilen. För över pengar till barnens kort på en minut, se alla inköp i realtid och sätt inköpsspärrar. Exempel är Revolut och PFC.
Så mycket kostar det
Om ett kort utan uttagsavgift och utan valutapåslag väljs tillkommer inte några kostnader om vid kortbetalningen. Det finns ett par gratis debetkort (betala in pengar i förväg) som erbjuder detta. Se ovan.
Något gratis kreditkort utan uttagsavgift och valutapåslag finns däremot inte. Men Bank Norwegian erbjuder ett mycket bra alternativ. Ett kort utan årsavgift, utan uttagsavgift men valutapåslag på 1,75%.
Valutaväxlingspåslag ger betydligt lägre kostnad än växling till kontanter.
Handlar du med kortet för 10 000 kr under resan innebär det ett valutapåslag på totalt 175 kr. Valutaväxlingspåslag ger betydligt lägre kostnad än växling till kontanter. Se uträkning under ”Betala med kontanter”.
Betala alltid resan med kreditkortet – Ger extra försäkringar
Oavsett om du planerar ha med kontanter eller kort på resan bör alltid en utlandsresa betalas med ett kreditkort. Har du inget kreditkort finns flera kort att välja på utan årsavgift.
Genom att betala resan med ett kreditkort ges automatiskt en kompletterande reseförsäkring. Ofta innefattar den avbeställningsskydd vilket innebär att detta inte behöver tecknas hos resebolaget. Dessutom ges ersättning vid exempelvis försenat flyg, försenat bagage och självriskskydd för hyrbil.
Växla före resan?
Undvik att växla före resan då kursen hos växlingskontor är betydligt sämre än om betalning sker med kort på plats.
Var beredd på att behöva använda kontanter i Polen i betydligt större utsträckning än i Sverige. I större butiker, restauranger och hotell bör det inte vara några problem att betala med kort. Men bli inte förvånad om mindre butiker enbart tar kontanter.
Betyder det att växling behöver ske i förväg?
Nej – Använd kort så mycket som möjligt. Genom att växla i Sverige ges en betydligt sämre växelkurs. Se exempel nedan. Planera även att ta ut kontanter på plats istället för att växla här.
Ja – Att ha med sig lite ”nödkontanter” är smart. Kontanter som kan användas till man kommit fram till resmålet. Kan även vara smidigt att ha om korten blir stulna. Genom att kontakta Visa eller MasterCard brukar däremot nödkontanter eller ersättningskort kunna ordnas inom 48 timmar.
Så mycket kostar det…
I september 2019 kostade en Zloty 2,6711 kr hos ett av Sveriges största växlingskontor. Gå in på ett kontor och växla 10 000 kr varpå du kommer få 3743 Zloty.
Samma dag hade MasterCard en växlingskurs på 2,483388 vilket innebar att 10 000 kr på kortet räcker till inköp på totalt 4100 Zloty.
Betalas mat, boende och utflykter är det lätt att spara över 1000 kr.
Genom att använda kort ges alltså ca 357 Zloty (ca 890 kr) extra om du förväntar dig använda 10 000 kr under resan. Kommer du även betala boendet på plats kommer besparingen bli riktig stor. Betalas mat, boende och utflykter är det lätt att spara över 1000 kr. Pengar som kan användas till roligare saker än växlingskurser.
(Valutakurser från 17/9-2019)
Är det dyrt/billigt i Polen?
En orsak att resa till Polen är de lägre priserna. Ett trevligt resmål där reskassan räcker relativt länge.
Forex anger följande riktpriser:
Trerättersmiddag för två personer – Motsvarande 185 – 320 SEK
En timmes taxi – Motsvarande 70 – 105 kr
En öl – Motsvarande 15 – 25 kr.
Lägg till dricks på ca 10%.

Hej, jag heter Max och är den som skapat ValutaRapport. Jag insåg att innan varje resa började Googla efter den lokala valutan eller om det gick att betala med kreditkort men kunde inte hitta något riktigt bra svar. Därför bestämde jag mig för att ordna det, här på ValutaRapport.
Lämna ett svar