Valuta Thailand

I Thailand används Baht, THB. Här hittar du mer information som t.ex behöver växla in pengar innan resan eller vilka möjligheter finns att ta ut pengar på plats.

Valutan i Thailand – Baht (THB)

  • Namn: Thailändsk ”baht”
  • Förkortning: Bt.
  • Valutakod: THB.
  • Valuta i: Thailand
  • Införd: 1897

Skaffa ett gratis resekort & slipp uttagsavgifter

Flera aktörer erbjuder ett resekort för utan kostnad och utan uttagsavgifter. Vissa ger dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan bytas in mot flygresor. Reser du väldigt ofta så sparar du tusentals kronor på att slippa uttagsavgifter på resorna.

  • Bank Norwegian – Kreditkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift. Har däremot valutapåslag på 1,75%  *Utsett till ”Bästa resekreditkortet” i flera jämförelser.* Läs mer här!
  • Revolut – Debetkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift (upp till 2000kr /mån). 0% i valutapåslag.
  • PFC – Debetkort utan årsavgift. 0 kr i uttagsavgift (upp till 3000kr/mån). 0% i valutapåslag. Läs mer här!

Valutan i Thailand heter Bath och förkortas Bt eller THB. Det går att använda både kontanter och kort i Thailand, de flesta större restauranger, affärer och hotell accepterar de vanliga betalkorten. I mindre affärer, marknader, taxi och andra små inköpsställen är kontanter att föredra. Valörerna finns från 20 Bathsedlar till 1 000 Bath-sedlar och 1 000 Bath är ungefär 315–325 kronor beroende på dagskurs. Det blir allt vanligare att betala med kort i Thailand men kontanter är fortfarande det som används mest.

Underenheten till Bath heter Satang och motsvarar den svenska kronans öre. 100 Satang motsvarar 1 Bath och Satang finns som mynt med värden på 25 och 50 Satang. De andra thailändska mynten är 1, 2, 5 och 10 Bath. 1,2 och 5 Bath mynten liknar varandra i utseende, så var uppmärksam på vilket mynt du betalar med. När det gäller dricks är det vanligt att lämna 10 % på service som massage, restauranger, café och transport.

Växla pengar i Thailand

Det finns många olika växlingskontor där svenska kronor kan växlas till thailändska Bath, det billigaste är att växla på plats i Thailand och inte i Sverige. Kedjan Superrich har växlingskontor med bra växlingskurser och de accepterar svenska kronor. Det kan vara smart att ta ut pengar från en bankomat om du har avgiftsfria uttag från banken, men var uppmärksam på att bankomaterna i Thailand tar en avgift på 150–220 Bath. Ta hellre ut en större summa vid ett tillfälle än flera små uttag.

Är det billigt i Thailand?

Som i de allra flesta länder är det dyrare i turisttäta städer än landsbygd med olika tjänster som massage, transporter, hotell och mat. En öl kan kosta från 20–60 kronor, 30 kilometer (1 timma) med taxi från 40–160 kronor och en kaffe cirka 10 kronor. Prisläget är mycket billigare än i Sverige och en trerätters middag kan kosta runt 150–200 kronor på vanliga restauranger. Kom ihåg att ge 10 % i dricks då det är förväntat av dig.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *